Historiek

De Galatée Observatory
Aller à : navigation, rechercher

Voor de anekdoten ...

Welk is zeker de beste plaats om de sterrenhemel te observeren? De bergen, natuurlijk. Hoe dichter bij de sterren hoe beter, maar soms zeer moeilijk bereikbaar.

Draix.jpg

Ten einde alle voordelen van een astronomisch instrument te kunnen benutten, is het noodzakelijk de hemel te observeren vanuit een plaats die beantwoordt aan zeer typische aërologische kenmerken. De bewolking moet beperkt zijn,de nachten zeer donker,een heldere hemel en een stabiele lucht. De beste plaatsen liggen dus ver van de steden en de voorkeur gaat naar de bergtoppen.De toegang tot deze plaatsen is niet altijd gemakkelijk, ze zijn zelfs moeilijk exploiteerbaar, vooral voor amateursastronomen. Maar, vele observaties hebben gelukkig niet altijd een observator nodig naast de teleskoop, vooral indien men de mogelijkheid creërt om hem op afstand te bedienen.

Onze doelstelling is dus een astronomisch observatorium te bouwen op een plaats die uitgekozen werd voor de hoge kwaliteiten van zijn sterrenhemel. Dit observatorium zal op afstand bestuurbaar zijn via Internet.Iedereen zal het kunnen gebruiken vanaf om het even welke computer verbonden met het net. Het zal volstaan de coördinaten op te geven van een te mikken punt op de hemel, of de naam van een bekend object, de observatie parameters ervan te bepalen en het bekomen beeld zal doorgeseind worden naar de observator, steeds via Internet.

Ensoleillement

De "Cheval Blanc" berg, gelegen op 2323 meter hoogte in de "Haute Provence" Alpen werd uitgekozen voor zijn sterrenhemel kwaliteiten.

De technische kenmerken van de teleskoop en zijn uitrusting zullen aan de amateur een complementair werktuig verschaffen dat verschilt van de "klassieke" uitrusting die hij zich kan aanschaffen of gebruiken in het kader van een "traditionele" astronomie club. De teleskoop diameter zal 1,50 meter bedragen. Het primaire en de Nasmyth brandpunt of focus zullen bruikbaar zijn om de verschillende openingsrapporten te kunnen benutten.Verschillende instrumenten, waaronder een spectrometer zullen ter beschikking zijn. Maar de observaties zullen niet alleen gereserveerd zijn voor de specialisten, die de mogelijkheden inzien van de meest preciese instellingen. Er zullen verschillende "gebruikersniveaus" toegankelijk zijn, opdat zowel de expert als de beginneling zich zal kunnen aanpassen aan dit nieuwe venster op het heelal.

Observatoire a4.jpg

Wij wensen eerst en vooral toegang te verlenen tot een verschillend instrument,opdat de ervaren amateur ons observatorium kan gebruiken als een aanvulling van zijn persoonlijke uitrusting. Het valt niet te betwijfelen dat een observatorium zoals dit zeer belangrijk is voor observatiegroepen, die weinig mobiel zijn (scholen, studenten, clubs).En ook , omdat het observatorium programmeerbaar is. Het is mogelijk, gedurende de dag, een observatie te bestellen, die na zonsondergang kan gerealiseerd worden en waarvan de resultaten 's anderdaags kunnen geanalyseerd worden. Een observatorium toegankelijk via Internet maakt ook direkte observatie mogelijk overdag, gebruik makend van het tijdsverschil. Een brasiliaanse astronoom zou onze nachtelijk hemel kunnen observeren gedurende zijn namiddag.